Eerste balievergunning binnen 24 uur een feit

Home > Inwoners > Actuele berichten > Eerste balievergunning binnen 24 uur een feit

Eerste balievergunning binnen 24 uur een feit

Dit item is verlopen op 15-06-2019.

Op 30 april ontving Jenko Huls van Huls Architecten uit Staphorst de allereerste EPOS-balievergunning uit handen van wethouder Lucas Mulder. Daarmee bewijst de gemeente dat de nieuwe werkwijze EPOS (Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst) al binnen 4 maanden het beoogde effect sorteert. “Het is fantastisch dat we nu dit niveau al bereikt hebben”, aldus een tevreden wethouder Mulder.

De nieuwe, efficiëntere aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning of voor bouwplannen die nog niet in het huidige bestemmingsplan passen, begint in ras tempo zijn vruchten af te werpen.

Collectief van professionals

Sinds 1 januari 2019 hebben ruim 25 professionals zich bij de gemeente aangemeld voor het Collectief van Professionals Omgevingsrecht Staphorst (CPOS). En dat aantal groeit nog steeds, zegt wethouder Mulder. “Het loopt boven verwachting goed.” Door het sluiten van een overeenkomst, waarin de rechten en plichten ten aanzien van de aanvraagprocedure nauwkeurig zijn vastgelegd, wordt de professional verantwoordelijk voor het indienen van een correcte aanvraag. Omdat de professional het voorwerk doet, heeft de gemeente haar legestarief gehalveerd. “Eerlijk is eerlijk.”

Twee categorieën

CPOS maakt onderscheid tussen twee categorieën. De eerste categorie is de standaardcategorie; de gemeente toetst elke ingediende aanvraag op juistheid. De professional die achtereenvolgend drie correcte aanvragen heeft ingediend, stroomt door naar de tweede categorie; de gemeente toetst enkel nog achteraf één van de drie ingediende aanvragen. “De professional in deze categorie krijgt van ons het volledige vertrouwen dat zijn volgende aanvragen ook correct zijn. En dus kunnen wij zijn aanvraag binnen 24 uur honoreren.”

Het is Mulder een genoegen deze eerste balievergunning uit te reiken aan Jenko Huls van Huls Architecten. Jenko verzorgde de vergunningsaanvraag voor Roelof Tuin. “Jenko is één van de mensen die zich kritisch en betrokken heeft getoond bij de ontwikkeling van EPOS. De input van deze groep mensen is van groot belang geweest voor EPOS. Dat Jenko een paar weken geleden nipt de eerste professional in de tweede categorie was en nu ook de eerste balievergunning ontvangt, maakt het toch wel bijzonder. Een compliment waard!”

Kijk voor meer informatie over EPOS op www.staphorst.nl/epos

Wethouder Lukas Mulder reikt eerste balievergunning uit aan Jenko Huls van Huls Architecten