Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken. Denk er dan aan dat u een mondkapje meeneemt en opdoet tijdens uw bezoek aan het gemeentehuis.

Dranquilo doen is gezond!

Home > Inwoners > Actuele berichten > Dranquilo doen is gezond!

Dranquilo doen is gezond!

Of je nou 30 dagen geen alcohol drinkt, of een rondje rustiger aan doet. Dat kan altijd. Door tegen je vrienden of familie te zeggen dat je ‘Dranquilo’ doet! Daarmee zeg je in één keer dat je rustig aan doet met alcohol. Je bepaalt het zelf. En het is ook nog gezonder voor je.

Het Nationaal preventieakkoord van het ministerie van VWS zet zich in om Nederland gezonder te maken. Mensen bewuster maken van hun eigen drinkgedrag en de gezondheidseffecten van alcohol is een van de doelstellingen die hierin is opgenomen. De gemeente Staphorst besteedt hier ook aandacht aan. In de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid staat onder andere de doelstelling voor een gezonder gemeente Staphorst: inwoners drinken minder alcohol en zijn zich bewust van de effecten. De campagne ‘dranquilo’, waarmee je aangeeft dat je minder drinkt, zet zich hiervoor in.

Ik doe dranquilo

Alcohol wordt vaak verbonden met ‘gezelligheid’. Maar het is echt niet erg om een keer nee te zeggen tegen alcohol, want het betekent niet gelijk dat je bijvoorbeeld buiten je vriendengroep valt als je niet meedrinkt. Zeg gewoon dat je ‘dranquilo’ doet en mensen begrijpen het. De term dranquilo is een verbastering van het Spaanse woord tranquilo, dat 'kalm aan' betekent.

Mentaal fitter

Alcohol kan behoorlijk schadelijk zijn voor je lichaam. Zo vergroot het het risico op kanker, dementie of een miskraam. Het vaker ‘nee’ zeggen tegen alcohol heeft ook vele voordelen voor je lichaam, zoals:

• beter slapen
  • (mentaal) fitter
  • betere concentratie
  • afvallen
  • schonere huid

Meer informatie

Heb je vragen over alcohol in het algemeen, wil je meer informatie over je drinkgedrag of je kennis testen? Kijk dan eens op www.alcoholinfo.nl. Ook voor hulp bij een (beginnend) alcoholprobleem of als je bezorgd bent over iemand die je kent, kan je op deze website terecht.

Man kijkt in koelkast