Burgemeester Segers onthult plaatsnaambord De Rieverst

Home > Inwoners > Actuele berichten > Burgemeester Segers onthult plaatsnaambord De Rieverst

Burgemeester Segers onthult plaatsnaambord De Rieverst

Dit item is verlopen op 01-10-2019.

Burgemeester Theo Segers heeft vrijdag 23 augustus in IJhorst het plaatsnaambord ‘De Rieverst’ onthuld. Dit deed hij samen met de Dorpsraad IJhorst-Lankhorst, tijdens het Rieversterfeest. Deze week zullen de borden geplaatst worden onder vijf plaatsnaamborden in het dorp.

Groepsfoto burgemeester Segers met dorpsraad IJhorst-Lankhorst met plaatsnaambord De Rieverst

Op 15 april 2019 kwam bij de gemeente een brief binnen van de Dorpsraad IJhorst-Lankhorst. IJhorst staat in de volksmond ook wel bekend als De Rieverst en deze naam wordt in het dorp zelf veel gebruikt. De dorpsraad wilde dat deze plaatsnaam geplaatst zou worden bij de borden met de officiële naam IJhorst. Omdat de gemeente graag initiatieven uit de samenleving en participatie met de samenleving ondersteunt, werd dit verzoek gehonoreerd.

De Rieverst

De herkomst van de naam De Rieverst is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat deze aanduiding een verwijzing is naar de rivier de Reest, maar hiervoor is geen duidelijke aanwijzing. De plaatsnaam IJhorst is een verbastering van Ywehorst, en volgens de website www.landschapoverijssel.nl is Ywe de oude benaming voor taxus en een horst is een hooggelegen zandgrond in een moerassig gebied. Oorspronkelijk zal IJhorst dus wellicht een hooggelegen nederzetting zijn geweest met veel taxusbegroeiing. De herkomst van De Rieverst is wellicht niet helemaal duidelijk, maar wel helder is dat de aanduiding stamt uit het Nedersaksisch.