Burgemeester Segers onthult met schoolkinderen toevoeging Afschuttingsweg

Home > Inwoners > Actuele berichten > Burgemeester Segers onthult met schoolkinderen toevoeging Afschuttingsweg

Burgemeester Segers onthult met schoolkinderen toevoeging Afschuttingsweg

Straatnaambord Afschuttingsweg met onderschrift Jodenweg

Op donderdag 3 oktober in alle vroegte heeft burgemeester Theo Segers samen met kinderen van basisscholen De Triangel en De Levensboom het vernieuwde straatnaambord voor de Afschuttingsweg onthuld. Het straatnaambord heeft nu het onderschrift ‘Jodenweg’ gekregen.

Het was een initiatief van basisschoolkinderen. Zij stuurden een jaar geleden een brief aan de burgemeester waarin zij verzochten de Afschuttingsweg helemaal te vervangen door Jodenweg. Maar het veranderen van een straatnaam is een kostbare en tijdrovende procedure, en beide partijen kwamen overeen dat een onderschrift ook een mooi gebaar zou zijn.

Jodenweg

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren Joodse dwangarbeiders gehuisvest in werkkamp Conrad. Zij deden allerlei verschillende werkzaamheden, waaronder het aanleggen van wegen rondom Staphorst en Rouveen. De Afschuttingsweg was één van die wegen. Op 3 oktober 1942, toen de Joodse feestdag Jom Kippoer, werden de Joodse mannen van kamp Conrad afgevoerd naar Meppel, vanaf waar zij doorreisden naar Westerbork, en vervolgens nog veel verder. Slechts een handjevol keerde terug.

De onthulling van het straatnaambord was dan ook meer dan een onthulling. Er vond een kleine herdenking plaats en de bedoeling is dat men elkaar door het zien van het bord vragen gaat stellen. “Het is belangrijk dat we hierover blijven praten. Dat we de verhalen delen en dat deze worden doorverteld, generatie op generatie”, aldus burgemeester Segers.

Herdenking bij de Afschuttingsweg
Foto: Dominee Van Vreeswijk leest een gedicht voor.

Rouveen, Jom Kipoer 3 oktober 1942

Laat ons bewustzijn opnieuw zijn geboren
uit hartzeer om hen die gingen verloren
in ’t zwijgende duister van hun vertrek.

De duivelse waan van ras, bloed en grond
brak geweten en waarheid de nek;
laster en haat trokken diep hun sporen,
vernederden Joden tot slavenwerk.

Sta op voor het recht en open je mond.
Mogen de doden onze dromen verstoren
zodra onze geest weer raakt afgestompt.

Koos Geerds

Video: Zara de Boer zingt, begeleid op gitaar door Hans van Dongen, het Israelische volkslied 'Hatikva'.

Vertaling:
Zo lang er diep in het hart van binnen,
een Joodse ziel is, die verlangend
naar het oosten kijkt
en met het oog op Zion gericht is,
is onze hoop nog niet verloren.
De hoop die al 2000 jaar leeft,
om een vrij volk te zijn in ons land,
het land van Zion en Jeruzalem.
Om een vrij volk te zijn in ons land,
het land van Zion en Jeruzalem.