Bestrijding van de eikenprocessierups

Home > Inwoners > Actuele berichten > Bestrijding van de eikenprocessierups

Bestrijding van de eikenprocessierups

Van mei tot augustus kan de eikenprocessierups voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen veroorzaakt klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Daarom kunt u de rupsen beter vermijden.

Ook voor dieren zijn er gezondheidsrisico’s. Klachten kunnen optreden als vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras of hooi uit de buurt van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt. Honden kunnen door het happen in afgevallen rupsennesten ernstig letsel aan het mondslijmvlies krijgen. Geadviseerd wordt om vee niet te laten grazen onder aangetaste bomen. Rond een vrijstaande boom moet een straal van 4 meter worden vrijgelaten.

Wat doet de gemeente eraan?

Ter bescherming van de volksgezondheid bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups op plekken waar veel mensen komen. De gemeente heeft een bedrijf opdracht gegeven om de eikenprocessierups die zij aantreft in gemeentelijke eikenbomen binnen de bebouwde kommen en langs een aantal drukke fiets- en wandelroutes in het buitengebied, te bestrijden. Ook locaties van bomen in het buitengebied die direct voor een woning staan kunnen worden doorgegeven. Bomen die niet voor een woning staan worden niet bestreden.

Op een plattegrondkaart zijn de wegen te zien waarlangs de eikenprocessierups wordt bestreden.

Download plattegrondkaart (pdf, 570 kb)

Op maandag 10 juni begint een eerste bestrijdingsronde. Het streven is om deze binnen vier weken afgerond te hebben. Medio juli volgt een tweede bestrijdingsronde.

Wat kunt u doen?

Vermijd de rups zoveel mogelijk. Kom niet in de buurt van een boom waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Blijf bij wind op voldoende afstand.

• Wanneer u binnen de bebouwde kommen, langs wandel- en fietsroutes of direct voor een boerenerf de eikenprocessierups aantreft in een gemeenteboom, kunt u hiervan een melding doen via www.staphorst.nl/meldingen. Alle meldingen worden verzameld en elke vrijdag doorgegeven aan het bestrijdingsbedrijf.
  • Wanneer u in uw eigen tuin een eikenboom heeft waarin de eikenprocessierups wordt aangetroffen, ga dan niet zelf bestrijden, maar schakel een geschikt bedrijf in.