April is de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’

Home > Inwoners > Actuele berichten > April is de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’

April is de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’

RSS
Dit item is verlopen op 01-05-2021.

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is op 1 april vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de Senioren en Veiligheidsmaand gestart.

Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne Senioren en Veiligheid.Ambassadeur

Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne Senioren en Veiligheid. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”

Slachtofferschap

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen, is ieder slachtoffer er één te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden.

Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete tips mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Agenda

  • 7 april: minister Grapperhaus tekent een convenant met onder andere de verschillende ouderenbonden en de politie om gezamenlijk te werken aan het verhogen van de weerbaarheid van senioren tegen de verschillende vormen van criminaliteit.
  • 8 april om 10.30 uur: informatieve webinar bestemd voor de vrijwilligers en consultants van de ouderenbonden.
  • 15 april om 10.30 uur: webinar waarin kort wordt teruggeblikt op de campagne in september en de verschillende fenomenen die toen tijdens de webinars zijn besproken. In het tweede deel van het webinar wordt het fenomeen spoofing besproken en toegelicht. Tijdens het webinar wordt een nieuw informatiefilmpje gelanceerd met wederom Kees Hulst in de hoofdrol.
  • 22 april om 10.30 uur: webinar waarin de online veiligheid uitgebreid besproken zal worden. Tijdens dit webinar komen er tips voorbij waardoor men zich veilig in de digitale wereld kan begeven.

De gratis webinars zijn te volgen via Youtube en worden gepresenteerd door Catharine Keyl, kijkers thuis kunnen vragen stellen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de brochure 'Senioren en Veiligheid' die onderaan deze pagina is te downloaden. Zie ook de website maakhetzeniettemakkelijk.nl en de social media kanalen van de politie, de ouderenbonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Maak het oplichters niet te makkelijk. wordt via whatsapp geld gevraagd? Niet gebeld = geen geld. Maak nooit zomaar geld over. Scherm altijd uw pincode af. Eerst een link checken dan pas erop klikken.

Te downloaden:

Wysiwyg