Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt hiervoor een afspraak maken. Denk er dan aan dat u een mondkapje meeneemt en opdoet tijdens uw bezoek aan het gemeentehuis.

‘AAN in het donker’ herinnert aan nut goede fietsverlichting

Home > Inwoners > Actuele berichten > ‘AAN in het donker’ herinnert aan nut goede fietsverlichting

‘AAN in het donker’ herinnert aan nut goede fietsverlichting

Hebt u goede fietsverlichting? Valt u goed op in het donker en kunnen andere weggebruikers u op tijd zien? Op dinsdag 17 november hield het team van ‘AAN in het donker’ een fietsverlichtingsactie in Staphorst.

Aan de Ebbinge Wubbenlaan voerde het fietsverlichtingsteam positieve gesprekken met fietsers over het belang van goede fietsverlichting. Vaste verlichting is de norm. Maar voor als die even niet werkt, deelde het team gratis oplaadbare fietslampjes met bijbehorend USB-kabeltje uit aan fietsers. Het viel het verlichtingsteam op dat best veel fietsers in Staphorst de fietsverlichting in orde hebben. Ook het gebruik van gele hesjes door fietsers en wandelaars vond men opvallend.

Fotocompilatie fietsverlichtingscampagne AAN in het donker

Jongeren risicogroep

Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting, maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Ze hebben vaak wel fietsverlichting maar doen die niet aan. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet, en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Nu het vroeg en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan het belang van goede fietsverlichting te schenken. Zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, juist in deze periode, op orde te hebben om veilig thuis te komen.

Regionale actie

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden circa ruim 50 acties plaats in Gelderland en Overijssel.