Vanwege het coronavirus zijn de publieksbalies in het gemeentehuis tot en met 6 april gesloten.

Voor dringende gevallen en voor het inzien van stukken kunt u telefonisch een afspraak maken: (0522) 46 74 00, op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.30 uur (op vrijdag tot 16.00 uur).

Afgelast: Lezing Slag om de Grebbeberg

Home > Inwoners > Activiteitenkalender > Afgelast: Lezing Slag om de Grebbeberg

Afgelast: Lezing Slag om de Grebbeberg

De lezing ‘De Slag om de Grebbeberg (en wat daaraan voorafging)’ vertelt de verhalen uit de periode 1939/1940, onverwachte verhalen, verhalen met soms een lach en soms een traan. Bernier Cornielje van Stichting de Greb geeft de lezing, Marieke Wittenhorst zorgt met haar dwarsfluit voor een passende muzikale omlijsting en Hans Brons levert de technische ondersteuning.

Onder de wapenen geroepen

Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen. Zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zullen zij zich de komende tijd inzetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit, acht maanden mag ze dagdromen dat het geweld net als in de vorige oorlog aan onze grenzen voorbijgaat.

Strijd in alle hevigheid

De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit wanneer de Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 425 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven. Ze waren geroepen naar de Greb om er vervolgens nooit meer van terug te keren.

Nederlandse helmen die zijn achtergelaten na de strijd op de Greb
Nederlandse helmen die zijn achtergelaten na de strijd. Bron: Stichting de Greb

Graag vooraf aanmelden

Als u de lezing wilt bijwonen, kunt u zich voor 10 april aanmelden door het invullen van een formulier op de website van de Historische Vereniging Staphorst. U kunt ook mailen naar info@historischeverenigingstaphorst.nl of bellen met Henk Koobs op 06 - 51 70 56 46 of (0522) 46 36 56.

Locatie: Gemeentehuis, Binnenweg 26, Staphorst
Startdatum van het evenement 14-04-2020