NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert bij noodsituaties bij u in de buurt. Ontvangt u een NL-Alert? Dan is het belangrijk dat u meteen het bericht leest, de instructies opvolgt en anderen in uw omgeving hierover informeert. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiele telefoon aanstaan. Als u een NL-Alert ontvangt, laat uw mobiele telefoon een doordringend alarmgeluid horen. Dit klinkt anders dan een ander bericht. Het NL-Alert ziet u op het beginscherm van uw mobiele telefoon. Er zijn drie dingen die u moet doen als u een NL-Alert ontvangt:

1. Lees het bericht meteen

Als u een NL-Alert ontvangt, raak dan niet in paniek. Lees het bericht goed en rustig door. Want in een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.

2. Volg de instructies op

Het is belangrijk dat u doet wat er in het bericht staat. Ook als u weinig of niets van de noodsituatie merkt. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is en van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind. Want zelfs als u kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook uw woonplaats bereiken.

3. Informeer anderen

Het kan zijn dat sommige mensen het NL-Alert hebben gemist. Bijvoorbeeld omdat zij geen mobiele telefoon bij zich hadden, hun telefoon uitstond of tijdelijk verbinding had met een zendmast die het NL-Alert niet uitzond. Het is daarom belangrijk om ook anderen te informeren als u een NL-Alert ontvangt. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat ze moeten doen.