Zien en gezien worden is in het verkeer heel belangrijk. Zeker in deze tijd van het jaar, wanneer het vroeg en langer donker is. Wees zichtbaar op straat. Als het donker wordt, zet je de fietsverlichting AAN.

De campagne ‘AAN in het donker’ vraagt hier aandacht voor. Fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is. Maar toch fietsen ze nog te vaak zonder verlichting. Bijvoorbeeld omdat de verlichting is vergeten, de batterijen leeg zijn, de verlichting kapot of gestolen is. Dat brengt risico’s met zich mee. Want gezien worden in het donker is belangrijk.

Fietscontrole basisscholen

In de periode van 22 september tot en met 7 oktober zijn in de gemeente Staphorst op alle basisscholen de fietsen gecontroleerd van de leerlingen van groep 4 (of 7), 6 en 8. Deze fietscontrole is een actie van de gemeente Staphorst in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, afdeling Staphorst en de basischolen. Gecontroleerd werd de technische staat en het onderhoud van de fiets. De nadruk lag bij het ‘zien’ en ‘gezien worden’. In totaal zijn 765 fietsen gecontroleerd. Daarvan voldeden 211 (28%) niet aan de gestelde eisen. Alle reden om de fiets van de kinderen en die van uzelf even na te kijken.

  Wist u dat?

  • Verlichting niet zozeer voor uw eigen zicht is maar vooral zodat automobilisten je zien?
  • Jongeren en jongvolwassenen in verhouding minder vaak verlichting aan hebben dan ouderen?
  • Het achterlicht het belangrijkst is, omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen?
  • 5% van de fietsers in het donker een fietsongeluk heeft gehad?
  • 15% tijdens het fietsen in het donker bijna is aangereden?
  • 80% van de fietsers beschikt over vaste verlichting voor en achter?
  • 37% van de fietsers aangeeft dat losse lampjes niet goed werken?
  • 36% van de fietsers niet weet hoe zij zelf een kapotte fietslamp kunnen repareren?

  Posters

  De gemeente heeft een aantal posters waarop aandacht wordt gevraagd voor fietsverlichting. Wilt u graag een poster om op te hangen en daarmee aandacht te vragen voor de fietsverlichting? Stuur een e-mail naar gemeente@staphorst.nl onder vermelding ‘poster fietsverlichting’.

  Fietsverlichting AAN, ook in gemeente Staphorst