Driemaal een A

Home > Bestuur > Column burgemeester > Driemaal een A

Driemaal een A

RSS

Bij de aubades in Rouveen en Staphorst had ik in mijn felicitatieboodschap voor onze koning en mijn dank aan de organiserende Oranjeverenigingen een boodschap verstopt. Samen te vatten in drie A’s: aanspreken, aanvaarden en aandacht geven. Het is goed om te onthouden en goed om te doen.

Soms is er iets aan de hand. Met familie, in het gezin, tussen ouders, met kinderen, richting de buren of de gemeente; noem maar op. Laat het niet doorsudderen maar spreek elkaar aan. Spreek niet over elkaar maar met elkaar. Dit lijkt mij een open deur.
Er is ook vreugde, verdriet, tegenslag of voorspoed. Zonneschijn, maar ook regen. Bijvoorbeeld tijdens de aubade... Aanvaarden van deze omstandigheden is een kunst; help elkaar hierbij!
Aandacht geven is de laatste A. Er zijn twee gedecoreerden in onze gemeenschap, bijvoorbeeld. Of geef aandacht aan iemand die het nodig heeft. Geef een compliment, spreek waarderende woorden, geef aandacht.

Er is zeker aandacht voor onze vrijwilligers. We hebben er twee onderscheiden, op 26 april, maar alle vrijwilligers verdienen positieve aandacht wegens de verantwoordelijkheid die zij dragen. Tijdens de bijeenkomst voor gedecoreerden citeerde ik een tekst, te lezen als gedicht. Het is een tekst van Dietrich Bonhoeffer en ik geef het u mee om over na te denken:

‘Verantwoordelijkheid en vrijheid zijn met elkaar verbonden begrippen.
Verantwoordelijkheid veronderstelt wezenlijke vrijheid,
zoals vrijheid slechts in verantwoordelijkheid kan bestaan.
Verantwoordelijkheid is de vrijheid van de mens die hem alleen in de binding
met God en de naasten gegeven is.’

Contact

T. (0522) 46 74 00 of bel: 140522
E. gemeente@staphorst.nl

Postbus 2
7950 AA Staphorst

Openingstijden

Gemeentehuis:
Binnenweg 26
7951 DE Staphorst

Gemeentewerf:
Gemeenteweg 36
7951 CN Staphorst