Beleidsnotitie De keten in beeld

Home > Bestuur > Beleidsstukken > Programma 1: Openbare orde en veiligheid > Beleidsnotitie De keten in beeld

Beleidsnotitie De keten in beeld

Staphorst heeft een groot aantal jongerenketen binnen haar grenzen. Die keten zijn informele ontmoetingsplaatsen van jongeren in particuliere accommodaties. Soms zijn dat delen van schuren maar ook garages en stacaravans worden door jongeren gebruikt om elkaar te ontmoeten. Van een deel van de keten is bekend waar ze zitten en wie de eigenaar of de beheerder is. De gemeente wil de komende tijd alle keten in beeld krijgen. Het doel is vooral om met de keten in gesprek te raken. Jongeren en hun ouders zijn vaak enthousiast over de keten omdat jongeren op die manier een eigen plek hebben.

De gemeente Staphorst is niet per definitie tegen de keten maar vanuit de verantwoordelijkheid van de lokale overheid is er wel zorg over deze jongerenontmoetingsplaatsen. De verwachting is bijvoorbeeld dat de brandveiligheid in veel keten te wensen overlaat. Daarnaast is er nauwelijks toezicht op het drankgebruik van jongeren. Omdat de keten in toenemende mate worden bezocht door een jongere leeftijdsgroep van 12-16 jaar is daar extra zorg over. Verder zijn er keten die zo veel bezoekers trekken dat ze zonder meer aangemerkt zouden kunnen worden als een horeca-instelling terwijl ze totaal niet voldoen aan de wettelijk eisen die daar bij horen. Er kan dan sprake zijn van oneerlijke concurrentie.

Staphorst is aan de slag gegaan met de jongerenketen. De eerste stap was een inventarisatie. Daarna werden de beheerders, de ouders-eigenaren, vergezeld van een klein aantal bezoekers uitgenodigd voor een gesprek waarbij regels en afspraken zijn gemaakt op basis van de besluiten die daarover in de gemeenteraad zijn genomen.

De grondhouding van de gemeente ten opzichte van de keten is in principe positief. Maar de inzet van het traject dat nu gestart is, is wel dat er regels zijn die óók voor de jongerenketen gelden. De gemeente, als handhaver van wetten en regels, kan niet anders dan optreden tegen de keten die bijvoorbeeld niet willen ingaan op de uitnodiging voor een gesprek. Ook voor keten die zich stelselmatig en bewust niet aan de regels willen houden, is sluiting een reële optie.

Gemeente Staphorst

Vanwege het coronavirus is het gemeentehuis alleen op afspraak geopend.

Afspraak maken

Openingstijden en contactgegevens

E. gemeente@staphorst.nl